·En record del pare.


Deu paisatges de records del pare
.

 Els del nen

- Al peu de les parets del Montsec de Meià, la grandor de la muntanya, la silueta d’aquell maquís i en els racons més màgics presidits per l’olor del boix, el brollar de les fonts del Pas Nou

Els del noi

- A la Bonanova l’enrenou dels tramvies i fums de la ciutat, els filets de tonyina i les lliçons de càlcul i la cal·ligrafia selecta per tota la vida

Els de l’home

- A les grans campes, planes i erms de les Castelles i de l’Aragó amb els millors amics del món, les grans escenes de caçadors, gossos i perdius imaginables

- A la terrassa davant del Segre, cau la tarda, veiem passar les falsilles i aurinetes als matins i capvespres i veiem tornar les gralles cap al Castell. A la llunyania del paisatge ens vigilen des de llevant les crestes de la Llena, el Montsant, i, pel sud, l’inconfusible Montmaneu

- A la botiga, a la part més alta: el despatx. A dins, les escopetes posades planes a la paret presideixen una bella taula amb papers per endreçar.

- A Grealò molta suor i matinada, soroll rutinari de la màquina, tardes d’olor de forts dissolvents i tinta. La feina que s’ha de despatxar en arribar a la botiga

- A Torredembarra, tardes assolellades al carrer pintor Roig, compra de llucets frescos i esforços per capturat la brisa, mentre la farina dorant-se, li dona cos aquell cruixit al peix per sopar.

- A Andorra la Vella, taules de dinar i sopar envoltat de braços i cares estimades i agraïdes. Canalla plena d’il·lusions, esverada, viatjant amunt i avall pels ascensors a les hores d’arribada i sortida

- Al bar xinès de Corregidor Escofet, taula, cadires i mirades, moltes mirades

El darrer escenari, a casa, presidint la sala des de la cadira-balancí, rodejat de papers, telèfons i comandaments i esperant amb deliri l’arribada de les cares conegudes i el ring del telèfon

Les cendres de la vida, restes de carboni i fosfats tornen al terra i amb els anys les plantes i els éssers vius les faran partíceps de noves formes de vida, de noves combinacions d’àtoms i molècules molt complexes, però mai més d’una singularitat tan especial com és la de l’Home que les va deixar.


Hola Pare !!


Et volem dir unes paraules avui, dia del teu sant, moment en que avui deixem una part teva en un espai que tots estimem com és la Torre, i on estaràs acompanyat de tots nosaltres i a la vora de la teva neta Anna i de la teva germana Olga.

Primer de tot, et volem donar les gràcies com a pare que has estat i per tot el que has fet per nosaltres. Has estat un exemple en molts àmbits i un referent per a tota la família i els teus amics.

Com tu sempre deies, vas néixer abans de la guerra civil, al maig del 36. Vas tenir una infantesa i una adolescència fruit dels temps que et va tocar viure i que et va marcar durant tota la vida, i que va fer que de ben petit fossis dels espavilats de la classe amb un gran sentit de la independència.

Vas intentar viure a la teva manera fent sempre el que volies, perquè sempre vas tenir molt clar el que havies de fer. No et vam veure demanar mai consell a ningú, al contrari has estat sempre tu qui els donaves als demés.

Segurament t’hem conegut més durant els darrers anys on ens has explicat moltíssimes històries i anècdotes de tot tipus de la teva vida. En aquest sentit, t’agrairem sempre el munt de consells que ens has donat i que trobarem a faltar, consells que sortien fruit de l’experiència, del sentit comú i del pragmatisme ben après.

Has gaudit d’una gran passió al llarg de la teva vida que va ser la caça, on de ben petit ja vas començar a demostrar la teva punteria amb els pardals.

Has estat una persona que has tingut molts i bons amics que t’han estimat i apreciat amb els que has compartit gran moments d’alegria, i la botiga va ser el gran referent de trobada.

Darrerament, la salut de la mamà t’ha impedit poder gaudir de la vida plenament com tu esperaves, i se’t va fer més complicada, sobretot els darrers anys on et vas mostrar en molts moments trist i molest davant la nova situació que et va tocar viure.

L’edat va anar afegint problemes de salut i darrerament et queixaves de que no estaves bé i que no estaries gaire temps amb nosaltres, i ens ho creiem perquè ho sentíem d’una persona molt soferta que no és queixava mai.

Has fet tot el recorregut que una persona pot desitjar en la vida i has vist créixer tota la família que has deixat darrera. Pots estar ben satisfet i orgullós com a pare i com a persona.

T’has acomiadat com desitjaves, sense fer soroll i sense patir. No ens vam poder acomiadar com haguéssim volgut però a canvi tenim la satisfacció que vas estar tranquil.

Descansa en pau i continua cuidant-nos des d’on estiguis !!

La teva família !!

 

 

Andorra 2013
Pare ..Si poguéssim fer una descripció amb cada  lletra  de l’alfabet  pensaríem en:

 

A de ARMER

B de BALASCH

C de CAÇADOR

D de DOMINANT

E de ESTALVIADOR

F de FAMILIAR

G de GENERÖS

H de HOME

I de INDOMABLE i INCANSABLE

J de  JUAN i  JOHN, JOHN  WAINE

K de KILOR

L de LIDER

M de MAGISTRAL

N de NERVIOS

O de ORDENAT EN EL SEU DESORDRE 

P de PREVISOR, PROTECTOR, PATRIARCA  i de PAPA o PAPI

R de RELACIONS PÚBLIQUES

S de SIURANA

T de TENAÇ

U de ÚNIC

V de VALENT

W de WHISKY

X de XERRAIRE

Z de SENZILL