Luis Roldán mor, l'exdirector de la Guàrdia Civil un crack en saquejar les arquees públiques


En aquella Espanya de les coses extraordinàries es podia ser policia i lladre alhora. Més encara: cap dels policies i destacat lladre. Disfressar-se i escapar-se. Aparèixer en un país remot i ser detingut de mentida, capturat per un actor que es fa passar per capità d'un país exòtic.

 Els tribunals van condemnar amb el temps Luis Roldán per haver-se apropiat irregularment 1.700 milions de pessetes (més de 10 milions d'euros), encara que no tot procedia dels fons reservats.

 'Els papers de Laos': el document que demostra que Roldán va creure haver aconseguit un acord per ser jutjat a Espanya per delictes menors. La figura de l'enigmàtic Paesa, que ha exercit com a agent doble o triple moltes vegades, emergeix com a clau en la consumació de l'engany. Ni tan sols el suposat capità Khan que custodiava Roldán era policia, només un farsant contractat per Paesa a París. Luis Roldán sempre va acusar Paesa de quedar-se amb els 1.000 milions (sis milions d'euros) que mai no va recuperar l'Estat. L'espia va arribar a fingir la seva mort, pagant una esquela de la seva pròpia defunció el 1998.